Studenţii din învăţământul superior de stat vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central universitare, a decis, luni, plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, prin modificarea art. 202 din Legea educaţiei naţionale 1/2011.
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari USR, include accesul studenţilor la bibliotecile universitare „în categoria serviciilor complementare gratuite din învăţământul superior de stat„.
„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale bibliotecilor central – universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure ca orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a afirmat, în plenul Senatului, senatorul Irinei Darău.
În prezent, studenţii înmatriculaţi la universităţile care deţin o bibliotecă proprie beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci şi utilizarea serviciilor aferente. În schimb, studenţii înmatriculaţi la universităţile care nu deţin o bibliotecă proprie sau echivalentă sunt nevoiţi să plătească serviciile bibliotecilor central-universitare contra taxă, se arată într-un comunicat al USR, transmis, luni, Agerpres.